Здравейте,
Отпускът за отглеждане на дете до 2 год. възраст на служителка изтича на 05.10.2015 год. и двете страни желаят да продължат трудовите взаимоотношения.
Имам следните питания:
1. Необходимо ли е подаване на някакви документи от служителката или работодателя в НОИ?
2. Понеже фирмата се занимава със сезонна работа и най-вероятно ще работят до средата на м. Декември, възможно ли е след като служителката използва полагаемия й се платен отпуск за 2-те години, да бъде освободена и да се регистрира в БТ и НОИ за получаване на обезщетение за безработица?

Предварително благодаря!
Мисля , че всичко е наред както сте го описали. :)

 Вие от Ваша страна осъществявате ВОП - стоката се транспортира от една страна членка до друга. Предполагам сте и регистрирани по ЗДДС . Съставяте си протокол за самоначисляване на ддс по чл.117 , имате фактура от гръцкия Ви доставчик и транспортен документ , че стоката действително е пристигнала на наша територия.

От друга страна Вие вече като собственик на стоката предмет на ВОП , извършвате продажна на чат от тея на наша територия . Издавате си фактура с начислено 20% ддс на българския Ви контрагент , като му предоставяте и копие на транспортните документи  с цел доказване на направените и платени от Вас разходи , който включвате в надценката.

Благодаря отново :)
Здравейте,
Става въпрос за ВОП от Гърция.
Фирма "Х", която се занимава с внос и търговия на плодове и зеленчуци "внася" от Гърция стоката. Търговският обект на фирмата се намира в гр. Варна. По пътя към Варна се разтоварва част от стоката на друга фирма "У", която се занимава също с търговия, намираща се в гр. София.
Фирма "Х" издава фактура на фирма "У" за продадената стока, като в надценката включва и извършените транспортните разходи. Приложени са и копия на транспортните документи на фирмата "Х" от пункта в Гърция до пункта в София. Двете фирми имат и сключен договор за съвместна дейност.
Въпроса ми е нужни ли са някакви други документи, които "Х" да издаден а "У" (освен  фактурата и копията на транспортните документи, които са приложени към фактурата), за да е наред всичко.
Предварително благодаря!
Приключете тези договори, сключете нови със срок за изпитване на друга длъжност. Не се вкарвайте във филми, в които накрая да не можете да освободите безпроблемно хората.
Благодаря!
Може с допълнително споразумение да им промените /удължите/ срокът на договора. Това трябва да стане преди 15.12.2015. Подава се уведомление.

Точно за нещо такова се чудех. Защото управителят е доволен от хората, има желание да работи с тях следващата година и по някакъв начин да им помогне и да ги задържи при него.
Аз си мислех примерно за ползване на платения отпуск в края на срока на договора и прекратяване след изтичането му или удължаване на самия договор. Някакви такива варианти, ако са възможни.
Трябва да имат 9 от последните 15, с осигуряване за безработица.
Какво искате да правите вие? :)

Това за последните 15 е важно уточнение (прочетох го няколко пъти, но след като Вие ми го написахте го проумях)!
Мислех си дали не може да бъдат освободени по-късно, но пък така договорите им ще станат безсрочни ...
Здравейте,
Извинявам се, ако не е много подходящо мястото, но имам следния казус:
Назначени са озеленители на срочни договори с начална дата 24.03.2015 и крайна дата 15.12.2015 год.
След като бъдат освободени хората искат да се регистрират в Агенцията по заетостта и да имат право на парично обезщетение за безработица, но няма да имат 9 пълни месеца. Моля ви, посъветвайте ме как да постъпя!
Предварително благодаря!


Здравейте,
Фирма е регистрирана в ТР вчера, днес е потвърдено заявлението за ел.подпис. Управителят желае веднага да бъде извършена доброволна регистрация по ЗДДС.
Понеже в правилника пише, че е необходимо да се приложи справка за облагаемия оборот по месеци, за последните 12 месеца преди текущия ( а такъв няма).
Има ли възможност, ако не се прикачи такава справка, да има проблеми с регистрацията на дружеството?

Благодаря предварително!
Здравейте,
имам един познат, който работи като програмист и има желание да предлага услугите си и самостоятелно. Предполагам, че клиенти изискват да издава фактури с ДДС.
Има ли някаква особеност при регистрацията по ЗДДС на физическите лица?
До момента не е отчитал никакви приходи от такава дейност.

Благодаря предварително!
Когато сайтът Ви "изхвърли" без да Ви даде входящ номер, можете да сте почти сигурни, че не е прието заявлението Ви за обявяване на ГФО и ще се наложи да го пускате отново.
Може да проверите в "Справки" => "Справки по юридически лица" в раздела "Дело" дали има прието Г-2 с отметка "обработва се".
Ако не намерите такова, уви, ще се наложи да подавате отново.
Съветът ми е да подавате в почивни дни или много рано сутрин. :smile1:


Благодаря!
Проверих го сега и няма такова Г-2. Ще го подавам пак, но поне знам какво да правя вече.
Хубави почивни дни :)
Здравейте,
Имам следното питане:
След като прикачих ГФО и всички приложения на една фирма в ТР и ми ми излезе приложението за подписване, въведох пин кода и дадох подпиши, сайта напълно зацикли. Изчаках 5 минути, но нищо не се случи и след като се опитах да кликна пак върху подпиши, ме изхвърли от системата.
Сега звъня на телефоните (никой не вдига), обявени за техническа поддръжка, понеже нямам входящ номер и се чудя какво да правя - дали да подавам отначало или да изчакам ....
Много ще съм благодарна, ако някой сподели предишен опит или ми даде съвет как да постъпя :)
Така си и мислех, но все пак  да попитам по-компетентните от мен :)
Приятна вечер!
Здравейте,
Съдружник получавал доходи от личен труд, които са декларирани с ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2014 год. При подаване на Декларация 6 за самоосигуряващо се лице освен общите суми на осигуровките за ДОО, ЗО и ДЗПО, посочва ли се и размера на платения данък за 2014?
Благодаря предварително!
Да , принципа е че се декларират всички видове придобити доходи от лицето през данъчната година.
Пак благодаря!
И аз така мисля, но гледах, че миналата година нищо не са декларирали, не знаех въобще, че има такива суми, а на всичко отгоре са ми изпратили и бележка без подпис и печат на фирмата.
Значи си попълвам колона 3 на таблиците и Приложение 1, а също и прикачвам файл със служебната бележка, и приключвам ....
Здравейте,
Когато самоосигуряващ се ЕТ има доходи от трудови правоотношения и в служебната бележка пише, че данъка удържан до 31. януари на следващата година, следва ли да се попълва и Приложение 1 на ГДД и да се включват доходите в таблица от 1 и 2 от справката?
Благодаря!
Здравейте,
имам един въпрос, свързан с вида на годишния отчет в статистика, който трябва да попълва ЕТ, реализирало нетни проходи от продажби над 100 хил. лв.
Според мен трябва да е Нефинансови предприятия съставящи баланс, но не съм много сигурна дали е така?

Благодаря предварително!
бавят се по 1 седмица, че и повече ...


А след като се бавят толкова, за дата на подаване на декларацията дали се ползва днешната или датата на приемане от НАП?

Питам защото съм ползвала 5% отстъпка на данъка за довнасяне ....
Здравейте,

Подавам декларации по чл. 50 с ПИК на две самоосигуряващи се лица за доходи от положен личен труд.
Прикачила съм служебна бележка от предприятието, платец на дохода.
Според вас нормално ли е вече цяла сутрин да нямам получени съобщения, че декларациите са приети?

П.с.: за подадени декларации на юридически лица с ел. подпис получавах съобщението от НАП до 30 мин. и затова мисля, че има някакъв проблем.

Благодаря!
Здравейте,
през месец 06.2014 год. е взето решение за разпределяне на дивиденти, платен е окончателния данък, подадена декларация по чл. 55 и също така са изплатени и дивидентите.
Сега трябва да подам справката по чл. 73 като посоча данните на двамата съдружници и данъка.
Доколкото разбирам в декларациите по чл. 50 на двете физически лица не се посочват никъде получените доходи от дивиденти.
Моля ви, да ме упътите кой код да използвам и да ме поправите, ако греша!

Благодаря
Здравейте,
през месец 06.2014 год. е взето решение за разпределяне на дивиденти, платен е окончателния данък, подадена декларация по чл. 55 и също така са изплатени и дивидентите.
Сега трябва да подам справката по чл. 73 като посоча данните на двамата съдружници и данъка ...
Моля ви, да ме упътите кой код да използвам и да ме поправите, ако греша!

Благодаря!